Julkalendern Lucka 4
Rustikt fullkornsbröd med nötter och kryddor
Ger 1 limpa (ca 20 skivor)
Det här brödet kombinerar mustiga kryddor, näringsrika nötter och russin för en balanserad smak och en mjuk men matig konsistens. Perfekt till frukost eller som ett mättande mellanmål!
Ingredienser
Vätska och jäst:
4 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst
Torra ingredienser:
2 dl havregryn
3 dl dinkelmjöl
2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
Smaksättning och textur:
3/4 dl valnötter, grovt hackade
1 dl russin
1 msk linfrön
1 msk anis
1 msk fänkål
1 tsk malen kryddnejlika
0,5 tsk malen ingefära
Sötning:
2 msk agavesirap
Näringsvärde per skiva
Energi: 94,9 kcal
Protein: 2,8 g
Kolhydrater: 15,4 g
Fett: 2 g
Fibrer: 2 g
Tips: Servera med ett lager färskost och en skiva avokado för en extra lyxig start på dagen.
Tillredning:
Värm ugnen till 200 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen lösts upp och tillsätt därefter alla torra ingredienser samt sirapen. Blanda tills du har en jämn smet. Rör därefter ner russin och valnötter.
Låt brödet jäsa under bakduk i ungefär två timmar. När degen jäst klart, forma en limpa och grädda i ungefär 30 minuter. Låt brödet svalna under bakduk innan servering.
Comments